dijous, 24 d’abril del 2008

Temps era temps...(segona part d'història de Piteus)



Bé, en vista d’haver sentit bones opinions per part de la gent (no sé si per compromís o perquè realment va agradar), us explicaré una mica més de cosetes de sant Llorenç.

Aquest cop toca parlar de la població que hi va haver en aquells anys i com va anar evolucionant.

Si ens situem en el context històric tenim que a nivell europeu i va haver una forta crisi econòmica, apart de les diverses pestes, fam, revoltes..D’altra banda però tenim que hi ha una forta migració provinent de França cap aquí. D’aquesta manera Sant Llorenç també se’n va veure afectat de la següent manera: al 1500 la població de la vila encara no s’havia recuperat de la pesta negra però tot i així comencen a aparèixer habitants francesos. A mesura que van anar passant els anys aquesta població francesa es va multiplicar fent pujar fins als 2000 habitants al voltant de l’any 1600. A mesura que ens anem acostant al 1700 però, la població torna a sofrir una forta davallada. Tot això ho podem veure amb la distribució d’edificis del poble: al 1600 hi ha molts edificis, inclús es comença a edificar fora muralles; en canvi al 1700 molts d’aquests habitatges passen a transformar-se en corrals o casalots i molts són ensorrats.

Uns bons exemples de la població francesa els trobem en els cognoms de Maura, Giralt, Rossell entre d’altres. Així doncs tenim que els habitants francesos van arribar a esdevenir un 30% de la població total de la vila.

Pel que fa a les gràfiques que veureu a sota, la que pertany als naixements, es pot veure clarament com entre el 1560 i el 1620 aproximadament hi ha una natalitat molt alta, mentre que a partir d’aquest últim any ja comença a davallar.

Per altra banda, en referència a la gràfica de les defuncions, hem de destacar l’any 1655, any de màxima mortaldat a la vila. Aquesta es va donar en un total de 39 morts (descrits al llibre de defuncions). La causa possiblement va ser una pesta que va sorgir entre els anys 1650 i 1654, produint els seus efectes sobre la vila un any més tard. Hem de fer esment de la gran quantitat de nens que morien abans de complir tres anys, arribant a ser el 19% de les morts totals cada any.

Un esdeveniment que també voldria esmentar, és la mort de 4 soldats a la vila, fet ben curiós:
- Domingo “chabos” de la companyia de don manuel de Marinyo
- Joan Domina soldat de la companyia de Don Blasi Trinxera
- Llorenç Peres i Llorenç Vidal de Castilla els dos de la companyia de Don Diego Vila.






naixaments


Defuncions
Soldat
Família Maura