dimarts, 1 d’abril del 2008

hi havia una vegada... I

Salut a tothom!!

Bé, aqui va la petita historieta!!

Per començar, us explicaré el que més em va cridar l'atenció sobre l'estructuració de sant llorenç. Com us podeu imaginar, al 1400 l'únic que teniem de poble és el casc antic actual. Tot i així, el casc antic no era ni de bon tros el que coneixem ara.

Primer esmentar que com a època que ens trobem, el poble estava totalment emmurallat amb les seves respectives torres de vigilància, tant les adosades a la muralla com les que estaven repartides a diferents punts (cementiri, vilasaló.. (o la torreta... aqui quedarà la nostra primera incògnita) per exemple. També explicar-vos que les muralles no sempre van ser iguals. En un principi la muralla passava justament per ca la gloria (avui en dia encara podem trobar vestigis d'aquesta com un contrafort), però més endavant, a causa de l'augment de la població fins a 2000 habitants, es van veure obligats a fer-la córrer , donant lloc a un nou carrer (no recordo el seu nom) que baixa per sota ca la gloria.

Pel que recordo del treball (així fent memoria, tampoc us voldria enganyar amb coses que no recordo ben bé) el portal de l'estudiant (portalet de davant del llohis) no existia, el qual el van obrir molt més endavant. El fet que primer la muralla tampoc i fos, un dels portals de l'era nova tampoc hi era.
I la plaça major? Bé, la plaça major antiga es trobava davant del forn de ca la nati, el qual abans no hi era, i la casa de la vila estava on fins fa poc era. Tota la plaça estava envoltada d'arcades (com les que hi ha davant de ca la cabrera però... això ens portarà molt a discutir nois!) les quals arribaven fins on avui arriba el carrer major, o sigui cal busca i on avui hi ha l'arcada tot eren arcades.Podem suposar que allà sota i feien el mercat. L'actual plaça major no existia, eren tot edificis i la placeta de ca la gloria s'hi trobaven alguns hortets (de la família rovira diria). Ja veieu que es tota una transformació! Eren anys de glòria a sant llorenç, molts habitants i per tant un munt d'edificis i pocs corrals. Però ja cap al 1600 la cosa va canviar, augmenten el nombre d'edificis abandonats i que es fan servir com a corrals, alhora es comencen a enderrocar cases i com molt bé van reflexar els naixements i les defuncions, la població de Sant llorenç va sofrir una davallada important de personal.

Un altre punt important a tractar és el cementiri, de fet, el cementiri de Sant Llorenç personalment crec que es motiu de tesi doctoral. En total, els llocs que hi havia cementiri eren a la plaça de l'església, a la canal (davant del portal més o menys i on ocupa una part d'església actualment, la qual també va ser ampliada, ja en parlaré) i als claustres. Fins aqui bé. Però segons si eres jove o gran i la riquesa de la teva família t'enterraven a un lloc o a un altre, molt complicat. Pel que fa a l'església, el campanar es trobava dins les muralles i aquesta era molt més petita. De fet el campanar era una torre de vigilància i alhora també era molt més petita, el que podia permetre l'espai. A mitjans del 1500 (crec) van construir campanar ja fora de les muralles. Permeteu-me doncs, explicar-vos una petita anècdota que vaig tenir fent el treball de recerca. REsutla que durant molts anys hi havia el mossèn piquer que batejava tots els nens i feia totes les defuncions. Jo em vaig passar hores i hores a la rectoria llegint: A dia ____ de ____ de ____ mossen ___ piquer ha batejat a_________. Fins que un dia, rumiant o fent el tonto, vaig aixecar el cap i vaig mirar el sostre: sorpresa! uns fantàstics guixos de l'època estaven damunt meu amb el nom de "Piqver" a cada X dm. de les vigues. Doncs si, aquells senyor que m'estava donant tanta feina amb els nouvinguts i els morts, havia fet fer aquells guixos que es trobaven damunt meu. Sembla que el temps no passava!

Si obrim les grans portalades de fusta que tancaven els portals i sortim fora, tenim que al vall fred i al vall calent, eren valls, aquelles "fosses" o forats que hi havia arran de muralla. A la canal, sortint, per una banda cementiri i per l'altra tot horts els quals podien ser regats per una canal que baixava de cap reg. Al costat de l'edifici de "cal carter" i teniem l'emblemàtic "tint" allà on tractaven el drap piteu. A l'era nova, més horts i també els fascinants tiradors, camps comunitaris amb estructures de fusta per penjar i deixar assecar els draps piteus i mantes piteves. Cada família tenia els seus horts i depen de la seva riquesa tenia els horts més a prop de les muralles o més lluny.

Finalment, i ja continuaré un altre dia, les cases tenien a la part baixa el teler per fer el drap piteu i el corral, a sobre vivendres i a dalt de tot, l'estimat perxe.

Però hi ha dues coses que al treball m'hi vaig capficar molt i no en vaig arribar a treure mai aigua clara, ni amb documents.
1. La torre de vilassaló. On coi era? segons un escrit del 1400 i escaig, sembla ser que ens diferencia el mas vilassaló amb la la torre de vilassaló. Alhora sembla ser que el terreny del mas vilassáló limita amb el terreny de la torre. Sembla... com si em parlés de la torreta. Creieu que la torre d'en vilassaló es trobava on actualment hi ha la torreta? perquè la torreta es diu la torreta? Perquè la torreta està situada en un punt estrategicament perfecte?....valtres direu!!!

2. Carrers/arcades de la plaça major. Tinc la teoria que el "nivell" dels carrers del poble era un nivell més baix, o sigui, el carrer estava sota terra. Perquè? perque a sota hi ha subterranis i una font que sembla ser algun dia va estar a l'exterior. Perquè les arcades de cal catí són molt baixes (la volta) aquestes han de tenir la seva continuitat sota terra, perquè... tenia molts perquès però recordo aquests dos.... què en penseu?

Espero la opinió- crítica de tots els lectors/es!!

Espero que hagueu après alguna cosa nova i que hagi sigut una lectura grata (molt pesada per això potser...)

Salut i fins la pròxima!

4 comentaris:

taleieta xica ha dit...

sort que era mini reportatge ajajajajajajajajaj

Anònim ha dit...

ostia! vaia reportatge noia!! hehehehhe podries fer minivolums xD i editar-los.
Siaaau!!

Unknown ha dit...

està molt be aixó que ens expliquis cosetes del poble, m'agrada!!!

per cert, ja que parles de fonts dins del poble, et vull comentar que a casa meva (casa que forma part de la muralla), és a dir a CaLaPaToTs, vem trobar una font entre murs, construida com un abeurador, feta amb rocs, sota terra, així que aquesta teoria que comentes que el nivell del carrer era més vaig pot ser certa, així que et convido a casa quan vulguis , ens fem unes birretes i t'ensenyo la font.

petons bonica!

Anònim ha dit...

Ep. Esta molt bé montse, ja ens explicaràs més ( si vols clar, je)
Tot i que no hi entenc una merda, lo del nivell dels carrers es del tot llogic perque ( i si algú sap del tema que em perdoni) de sempre es construeix cap amunt, és a dir, al excavar de dalt cap a baix com més avall anem, més "runes" i "coses" antigues trobarem.